Activiteit 21e-eeuwse vaardigheden in de BSO

Date:

Home » Activiteit 21e-eeuwse vaardigheden in de BSO

Estimated reading time: 7 minuten

Activiteit 21e-eeuwse vaardigheden op de BSO lastig? Welnee! Vouwen is key! In dit artikel lees je op welke manier je 21e-eeuwse vaardigheden op een eenvoudige manier kunt stimuleren bij kinderen op de BSO. In dit artikel ontdek je hoe vouwen op de BSO niet alleen zorgt voor plezier, maar ook bijdraagt aan creativiteit, samenwerking en probleemoplossend vermogen.

Uit de praktijk

Vorige week was ik bij Veerle op de BSO. Voor het nieuwe coach-thema had ik een kaart gemaakt waarmee kinderen zelfstandig konden vouwen. Ik had er goed op gelet dat het geschikt was voor beginnende lezers: klankzuivere woorden, korte zinnen, geen hoofdletters en moeilijke woorden opgedeeld in stukjes.

Veerle’s groep mocht de kaart testen—wel zo handig, voordat we deze aan alle organisaties die we coachen aanraden! Met een paar vouwblaadjes en instructiebladen op zak ging ik vol enthousiasme aan de slag. Ik legde de spullen op de knutseltafel en vertelde de kinderen dat ze hier zelfstandig mee aan de slag mochten.

En toen… wachtte ik af.

Tot mijn teleurstelling had maar één kind écht interesse. Een ander meisje sloot schoorvoetend aan, maar alleen omdat haar vriendin haar meetrok. Ze bekeken de kaart en begonnen hardop te spellen. Schattig om te zien! Daarna pakten ze een blaadje en gingen aan de slag. Het ging vaak mis, maar dat leek ze weinig uit te maken. Ze waren helemaal gefocust.

En dat bleef niet onopgemerkt. Een oudere jongen stond ineens nonchalant naast de tafel. Hij wierp een korte blik op de meiden en gunde me toen een scheve grijns.

“Wil jij ook?” vroeg ik.

“Nee, veel te makkelijk,” zei hij met een air van onverschilligheid.

“Oh,” zei ik luchtig. “Dan heb je het vast nog nooit met een vuilniszak geprobeerd.”

Zijn nieuwsgierigheid was gewekt.

Ik pakte een grote vuilniszak en een schaar. “Wel eerst een vierkant van maken,” voegde ik eraan toe, alsof het de normaalste zaak van de wereld was.

Hij twijfelde even, maar zette toen toch de schaar in de zak. Het bleek lastiger dan gedacht—vouwen met een vuilniszak vergt harde lijnen. Daar had hij hulp bij nodig. Dus riep hij zijn vriend erbij.

Niet veel later vroeg een meisje me om een vuilniszak. “Ik daag je uit om het hiermee te maken,” zei ik, terwijl ik een lege macaroni-verpakking omhoog hield. Ze nam de uitdaging aan.

Een ander groepje riep dat het écht te makkelijk was. “Prima,” zei ik, “dan proberen jullie het met een oud laken!”

Uiteindelijk was iedereen op zijn eigen manier aan het vouwen op de BSO. De kinderen hadden het geweldig naar hun zin en leerden ondertussen van alles. En ik? Ik misschien nog wel het meest.

Waarom deze activiteit een perfecte aansluit bij 21e-eeuwse vaardigheden op de BSO.

Deze activiteit is veel meer dan knutselen. Kinderen ontwikkelen zelfstandigheid, ruimtelijk inzicht en 21e-eeuwse vaardigheden. En dat allemaal met een simpel stukje papier.

🎯 Goed voor techniek en fijne motoriek

Vouwen is precies werken. Je moet nadenken over lijnen en vormen. Daardoor leren kinderen hoe een plat blaadje verandert als je de juiste vouwen maakt. Bovendien oefenen ze meteen hun fijne motoriek door het papier strak te vouwen.

📖 Instructies leren lezen = problemen leren oplossen

Veel kinderen vinden instructies lastig. Maar door een stappenplan te volgen, leren ze stap voor stap logisch denken en oplossingen zoeken. Een vouwkaart werkt eigenlijk net als coderen:

• Coderen werkt net als een vouwkaart: je volgt stap voor stap de juiste volgorde.

• Als een vouw niet klopt, wat doe je dan? Je kijkt opnieuw, probeert een andere manier en leert zo problemen oplossen.

• Zelf iets maken geeft zelfvertrouwen. Je hebt niemand nodig om het voor te doen—je kunt het zelf!

🤲 Iedereen kan meedoen, op zijn eigen manier

Wat vouwen op de BSO zo krachtig maakt, is dat elk kind op zijn eigen niveau kan instappen. Zo kun je gemakkelijk differentiëren:

• Een jong kind gebruikt een vouwblaadje. Niet te groot, niet te klein, en gemaakt van makkelijk materiaal zoals dun papier. Hierdoor kunnen ze zonder frustratie oefenen met eenvoudige vouwen.

• Een ouder kind probeert het met karton of een krant. Deze materialen zijn iets stugger en uitdagender, waardoor ze beter leren omgaan met precisie en kracht tijdens het vouwen.

• Een avontuurlijk kind gebruikt een vuilniszak of zelfs een laken! Deze materialen bieden totaal andere uitdagingen, zoals omgaan met flexibele of grote oppervlakken, wat hun creativiteit en probleemoplossend vermogen prikkelt.

Daarom is deze veelzijdigheid precies wat een 21e-eeuwse vaardigheden BSO activiteit zo waardevol maakt. Kinderen leren spelenderwijs en op hun eigen niveau, zonder dat er één manier de juiste is.

Duurzaam denken begint bij hergebruik

Bij Sterk in Kinderopvang stimuleren we organisaties om slim om te gaan met materialen. Vouwen op de BSO is daar een perfect voorbeeld van! In plaats van nieuwe vouwblaadjes kunnen kinderen werken met:

Oude kranten of tijdschriften – Perfect voor eenvoudig vouwwerk en ideaal om kinderen te laten experimenteren met hergebruik.

Karton van verpakkingen – Iets steviger materiaal dat uitdagender is om te vouwen, maar goed werkt voor het maken van structurele vormen.

Stofresten of oude lakens – Zachte materialen die kinderen laten ontdekken hoe vouwen met stof anders aanvoelt dan met papier.

Plastic zakken die anders worden weggegooid – Flexibel en waterbestendig; een leuke uitdaging om scherpe vouwen te maken.

Aluminiumfolie – Geeft een futuristisch effect, blijft goed in vorm en biedt eindeloze creatieve mogelijkheden.

Inpakpapier – Overgebleven stukjes cadeaupapier krijgen zo een tweede leven en zorgen voor kleurrijke eindresultaten.

Eierdozen – Even plat drukken en je hebt stevig vouwmateriaal dat perfect is voor creatieve constructies.

Oude kledingstukken (bijvoorbeeld versleten spijkerbroeken of T-shirts) – Knip vierkantjes uit en kijk hoe ver je kunt gaan met stoffen vouwen; ideaal voor unieke texturen.

Theezakjesverpakkingen – Vaak stevig, met mooie prints en een leuk glanseffect. Ideaal om kleine, gedetailleerde vouwfiguren mee te maken!

Kinderen leren zo om verder te kijken dan het standaard knutselmateriaal. Ze ontdekken dat hun omgeving vol zit met materialen die een nieuwe functie kunnen krijgen. Dit stimuleert niet alleen creativiteit, maar ook een andere manier van denken: wat kan ik met wat ik heb? Door op deze manier te experimenteren, ontwikkelen ze een flexibele, onderzoekende houding. Precies wat nodig is in een wereld die steeds sneller verandert, waarin innovatie en duurzaam denken een steeds grotere rol spelen.

Download hier gratis vouwkaarten voor vouwen op de BSO vol 21e-eeuwse vaardigheden!

Wil je dit ook proberen op jouw BSO of opvanggroep? Je kunt de vouwkaarten hier gratis downloaden:

🐰 Download hier de vouwkaart ‘Maak een konijn’

🚑 Een vouwkaart voor een ziekenauto kun je hier downloaden!

🐠 En voor de vouwkaart van de vis klik je hier.

Laat kinderen ontdekken, experimenteren en groeien—terwijl ze ongemerkt bouwen aan vaardigheden voor de toekomst.

Veel vouwplezier! 😊

Wil jij samen met je team aan de slag met 21e-eeuwse vaardigheden in de BSO?

Als coach help ik je graag met praktische oplossingen en inspirerende activiteiten die direct toepasbaar zijn op de groep. Samen maken we impact!

Groetjez,

Suuz

Deel dit artkel:

Altijd op de hoogte!

spot_imgspot_img

Veel gelezen...

Misschien ook interessant?
Artikelen

Inspectiebezoek bij de kinderopvang: Hier zijn 5 soorten!

Een inspectiebezoek bij de kinderopvang: de een is de...

Bezwaar maken tegen een handhavingsbesluit kinderopvang? Zo!

Als ondernemer in de kinderopvang doe je er alles...

Bezwaar maken tegen GGD-inspectie kinderopvang: Zo werkt dat!

Estimated reading time: 10 minuten InhoudsopgaveWaar gaat dit artikel over?Stap...

21-eeuwse vaardigheden in de kinderopvang: Yes we can!

Estimated reading time: 8 minuten InhoudsopgaveUit de praktijkWat maakt deze...